Jednak odkąd zrobiłam tartę z wiśniami na migdałowym spodzie (przepis w linku poniżej), zmieniłam zdanie. Spód ten jest wyjątkowo smaczny, a przy tym zawiera niewielką ilość "słodzidła"- tu ksylitol, że to nie pierwszy raz, kiedy do niej wracam.
Dziś proponuję Wam przepis bardzo prosty i szybki- tarta z budyniem na mleczku kokosowym. Dodatkowo zamiast mąki pszennej użyłam *mąkę orkiszową, do czego Was również zachęcam, gdyż podnosi to walory odżywcze tarty.
Spód- z tego przepisu *zamiast mąki pszennej- mąka orkiszowa 1100 (klik)
Masa:
- ok. 30 g budyniu waniliowego
- 300 ml mleka kokosowego- chodzi o mleczko, nie o napój (podzielone na 250 ml + 50 ml)
- 2 Łyżki ksylitolu
- ok. 125 g wybranych owoców (maliny, jagody, wiśnie)
W szklance wymieszać 50 ml mleka z proszkiem budyniowym. W garnku doprowadzić do wrzenia mleko z ksylitolem i cały czas mieszając wlać pozostałe mleko. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia- ok. 2 minuty.
Budyń wylać na przestudzony spód i posypać owocami. Schłodzić prze 2-3 godziny w lodówce.
However, since I made a tart with cherries on the almond crust (recipe in the link below), I have changed my mind. This crust is exceptionally tasty, and at the same time contains a small amount of "sweetener" - here xylitol, that this is not the first time when I come back to it.
Today I have prepared for you a very simple and quick recipe - tart with pudding on coconut milk. In addition, instead of wheat flour, I used * spelled flour, which I also encourage you to use it, because it increases the nutritional value of tart.
Recipe (21 cm)
Crust from this recipe *instead of wheat flour I used spelt flour type 1100 (click)
Mass:
- approx. 30 g of vanilla pudding
- 300 ml of coconut milk (not a drink) (divided into 250 ml + 50 ml)
- 2 tabelspoon ofXylitol
- approx. 125 g of your favourite fruit (raspberries, blueberries, cherries)
Mix 50 ml of milk and pudding powder in a glass. Boil milk with xylitol in a pot and pour in the remaining milk with stirring. Cook on low heat, stirring all the time, until thickening - about 2 minutes.
Pour pudding over the cooled bottom and sprinkle with fruit. Cool for 2-3 hours in the fridge.
Świetny pomysł z wykorzystaniem wiśni! Super :)
OdpowiedzUsuń