CZEŚĆ!
Dzień dobry Kochani! Wiosna w pełni, lato coraz bliżej, a stragany coraz pełniejsze. Nareszcie zbliża się okres w którym brokuł czy kalafior dostaniemy „za grosze” a wypad na zakupy będzie się kończył wielkim uśmiechem w związku z ilości nabytych warzyw.
A kiedy już wejdziemy w ich posiadanie możemy eksperymentować do woli. Dziś mam dla Was pomysł co zrobić z kalafiorem-mianowicie „pieczeń” kalafiorowa.
Przepis nie wymaga od Nas większych zdolności kulinarnych i po prostu nie da się go zepsuć. Wystarczy wstępnie uparować (ewentualnie obgotować) kalafior, natrzeć marynatą i podpiec. Do tego przygotowujemy mocno grzybowe risotto z kiełkami warzyw strączkowych i ogórkami kiszonymi.
Całość komponuje się wyśmienicie i musicie przyznać wygląda równie dobrze! Gorąco polecam i życzę Wam pięknego piąteczku!
Risotto grzybowe
- 100g Pełnoziarnistego ryżu jaśminowego/basmati
- 20g Grzybów suszonych (u mnie borowiki) zalanych 300ml wrzątku i odstawionych na ok. 20 minut
Ryż i grzyby gotujemy w wodzie z moczenia grzybów do wchłonięcia.
Przyprawy
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy kiełki oraz rozmaryn i przesmażamy całość przez ok. 2 minutki. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż i mieszając co jakiś czasu redukujemy nadmiar wody. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody dodajemy resztę przypraw i ogórki.
Marynata
Kalafior wstępnie parujemy- aby lekko zmiękł (ok. 7 minut). W miseczce łączymy składniki na marynatę. Jeszcze ciepły kalafior nacieramy marynatą i przekładamy do naczynia żaroodpornego, jeżeli nie posiadacie takiego z pokrywką, wówczas kalafior przykrywamy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 20 minutek- pod koniec odkrywamy papier/ściągamy pokrywkę, aby się ładnie przyrumienił. Podajemy z risotto i gotowe!
- 250g Pieczarek, obranych, opłukanych i pokrojonych w plastry
- 2 Cebule, pokrojone w pióra
- 2 Ogórki kiszone, pokrojone w plastry
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Opakowanie kiełków stir-fry
Przyprawy
- ½ Łyżeczki rozmarynu
- 2 Łyżeczki sosu sojowego
- Pieprz wedle gustu
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy kiełki oraz rozmaryn i przesmażamy całość przez ok. 2 minutki. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż i mieszając co jakiś czasu redukujemy nadmiar wody. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody dodajemy resztę przypraw i ogórki.
- 1 Kalafior, porządnie opłukany
Marynata
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 Ząbki czosnku, starte na tarce
- 1 Łyżeczka czarnej soli himalajskiej
- Szczypta pieprzu cayenne oraz czosnku suszonego
- ½ Łyżeczki estragonu
- ½ Łyżeczki oregano
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz