CZEŚĆ!!
Kochani, jak już wczoraj pisałam- dziś mam dla Was przepis na pizzę! I to nie byle jaką, gdyż na spodzie żytnio-orkiszowym. Zamiast drożdży użyłam proszku do pieczenia co znaczącą przyspiesza czas jej przygotowania- chcąc zrobić pizzę na drożdżach w przypadku mąki pełnoziarnistej innej niż pszenna czas wyrastania jest dłuższy.
Pizza wyszła PYSZNA! Prosty sos pomidorowy na bazie passaty, pomidory- zarówno świeże, jak i suszone oraz ser z wczorajszego przepisu (KLIK). Do tego ulubiona "trawa" i obiad gotowy! Oczywiście to jest jedynie propozycja podania- użyjcie takich dodatków jakie najbardziej lubicie! Słonecznego dnia!!!
Sos
- Ok. 250ml passaty pomidorowej
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej
- 2 Łyżeczki oregano
- Szczypta bazylii, soli himalajskiej oraz pieprzu
Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy sos przez ok. 5 minut bardzo często mieszając- musimy zredukować nadmiar wody z passaty.
Dodatki
- 1 Duży pomidor malinowy, opłukany i pokrojony w kostkę
- 4 Pomidory suszone, pokrojone w paseczki
- Dowolna ilość sera, na który przepis pojawił się wczoraj (TUTAJ)
- Ulubione liście- u mnie szpinak, bo tylko on był "na składzie"
- Płatki drożdżowe
- 50g Pełnoziarnistej mąki żytniej (2000)
- 50g Pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 20g Mąki kukurydzianej
- 1 Łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 Łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 Łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 Płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 65-70g Letniej wody
Przed pieczeniem zwilżamy brzegi ciasta oliwą z oliwek. Piekarnik wraz z blaszką/spodem tortownicy nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza. Przekładamy ciasto na gorącą blachę, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 10 minut. Wyciągamy i nakładamy sos oraz dodatki, posypujemy oregano i pieczemy przez 15 minut. Czekamy, aby lekko przestygła w piekarniku, wyciągamy, posypujemy płatkami drożdżowymi i JEMY!
SMACZEGO!
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie - www.jedzrosliny.blogspot.com