CZEŚĆ!
Witajcie
w lany poniedziałek! Będąc dzieckiem ten dzień był dla mnie jednym z tych
"wyczekiwanych". Wówczas wraz ze wszystkimi dzieciakami z osiedla
biegaliśmy z wodą jak szaleni, a ubrania trzeba było zmieniać minimum kilka razy.
Pamiętam, że Mama nie była tym zachwycona, co wówczas ciężko mi było zrozumieć-
przecież się świetnie bawiliśmy.
Nie
wiem jak u Was, ale u mnie na osiedlu wraz z nastaniem „internetów” i całej elektroniki
dzieci przestały świętować lany poniedziałek… Rzadko kiedy spotykam dziecko z
pistoletem na wodę- zamiast tego mają telefony, no cóż takie czasy (jeszcze
przypadkiem by się zamoczyły-my nie mieliśmy tego problemu, bo nie posiadaliśmy
telefonów).
No
dobrze, przejdźmy do miłych rzeczy- mam dla Was przepis na pulpety. Są MEGA
pyszne, a smakiem i zapachem przypominają….pulpety z mięsa! Robiąc je nawet nie
miałam w planach zrobić coś co by przypominało mięso, a tu taka niespodzianka. Wykonane
z soczewicy czerwonej i kaszy pęczak. Do tego sos pomidorowy i jest super
obiadek! Gorąco polecam i życzę Wam żebyście zmokli, ale nie od deszczu! Dużo
słoneczka Kochani!
Składniki
- 50g Kaszy pęczak + łyżka warzyw suszonych, porządnie opłukanej i ugotowanej
- 2 Łyżki „z górką” mąki z ryżu brązowego
- 3-4 Łyżeczki wody
- 60g Soczewicy czerwonej + 2 Łyżeczki cebuli granulowanej + 1 Łyżeczka czosnku suszonego + ½ Łyżeczki pieprzu, soczewicę gotujemy w stosunku 2:1- woda:soczewica. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i cały czas mieszając gotujemy do całkowitej miękkości (w razie potrzeby dolewając wody) i wchłonięcia wody. Blendujemy na w miarę możliwości gładką masę- mogą zostać pojedyncze ziarna kaszy.
- 6 Łyżek płatków drożdżowych
Przyprawy
- 1 Łyżka cebuli granulowanej
- 1 Łyżeczka suszonej natki pietruszki
- Szczypta rozmarynu i tymianku
- ¼ Łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta papryki ostrej
Wszystkie składniki łączymy za pomocą dłoni z przyprawami.
Formujemy pulpety. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Pieczemy w 200
stopniach Celsjusza po ok. 10-15 minut z każdej strony.
Sos
- 2 Pomidory malinowe, opłukane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- 350g Passaty pomidorowej
- 4 Pomidory suszone, drobno posiekane
- 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 1 Cebula, posiekana w drobną kostkę
- 1 Łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- 2 Łyżeczki cebuli granulowanej
- Szczypta rozmarynu i oregano
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i
podsmażamy. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pomidory (świeże oraz suszone) i dusimy pod przykryciem
do miękkości. Gdy pomidory puszczą wodę i będą miękkie odkrywamy przykrywkę i przesmażamy
do odparowania soków. Następnie dodajemy przyprawy oraz passatę pomidorową i
cały czas mieszając redukujemy nadmiar wody. Gdy sos będzie gęsty dodajemy
pulpety i podgrzewamy całość jeszcze
minutkę. Wyłączamy palnik i jemy!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz