CZEŚĆ!
Jak już niejednokrotnie pisałam- rzadko kiedy jadam makaron,
gdyż o wiele bardziej smakują mi kasze i ryże (dodatkowo są o
niebo zdrowsze). W związku z tym dziś mam dla Was kolejny pomysł na
ryż!
Z czym tym razem?
Z GRZYBAMI SHIITAKE! Które uwielbiam i stanowczo są moim numerem
jeden wśród grzybów.
Grzyby te są również MEGA zdrowe, dlatego koniecznie
włączcie je do swojej diety! Posiadają masę cennych składników odżywczych- nie
na darmo nazywa się je eliksirem długowieczności. Są
szczególnie polecane osobom, które mają problemy z wysokim ciśnieniem,
gdyż posiadają duże ilości potasu, który pomaga je obniżyć.
Posiadają również witaminę D oraz wapń- a te są
szczególnie ważne dla Nas weganie! I co najważniejsze
znajdziemy w nich bardzo cenny związek- lentinan, który ma
pozytywny wpływ na układ odpornościowy.
Myślę, że tyle zalet nie pozwala przejść obok nich obojętnie. Ja połączyłam
je z cukinią oraz pełnoziarnistym ryżem basmati- wyszło pysznie i zdrowo!
Suszone grzyby shiitake możecie kupić w Kaufland za 5,99zł/25g. Gorąco polecam!
Miłego dnia :D
Składniki
- 1 Cukinia, opłukana, pozbawiona gniazd nasiennych i starta na tarce o grubych oczkach
- 70g Ryżu Basmati
- 25g Suszonych grzybów shiitake, zamoczonych w 300ml wody przez min. 10 godzin
- 1 Cebula
- 5 Łyżek płatków drożdżowych
- 1 Płaska łyżeczka czarnej soli himalajskiej oraz pieprzu czarnego
- Szczypta kolendry mielonej, czosnku oraz rozmarynu
Gotujemy ryż często mieszając i stopniowo czas
dolewają wodę z moczenia grzybów. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę oraz
czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy grzyby oraz cukinię i dusimy wszystko pod
przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Następnie dodajemy ryż oraz przyprawy, mieszamy i
dusimy jeszcze ok. 3 minutki.
GOTOWE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz