Dzień dobry we wtorek! Jejku jak to wspaniale, że przyszła już wiosna! W
weekend ma być 18 stopni!! Szykuje się wspaniałe bieganie J Ale do weekendu jeszcze daleko zatem przejdźmy
do czegoś równie przyjemnego.
Zastanawiając się ostatnio co zrobić na obiad pomyślałam, że już tak dawno
nie jadłam pizzy i koniecznie muszę to zmienić! Rzut oka na zawartość lodówki i
do roboty!
Rzecz jasna moja pizza to podróbka tej prawdziwej, gdyż spód zrobiony
został z batata i mąki ryżowej, ale muszę przyznać, że moja pizza była
PRZEPYSZNA! (aż robię się głodna na samo jej wspomnienie)
Wierzch standardowo pokrywa warstwa pomidorowa. Na niej natomiast położyłam
hummus z brązowej cieciorki i przyznam, że to był strzał w dziesiątkę :D
Następnie w kółeczko ułożyłam cieniutkie plasterki dyni i posypałam solą oraz
pieprzem. Po upieczeniu całość polałam prosto-boskim sosem tahini na bazie
mojego ukochanego jogurtu sojowego z Kauflanada i wyłożyłam rukolę!
I co ci biedni weganie jedzą...? ;) Miłego dnia!
Składniki
- 250g Batata, ugotowanego na parze i obranego najcieniej jak to możliwe
- 50g Mąki ryżowej
- 1 Łyżka oregano
- Szczypta pieprzu oraz soli himalajskiej
- Ok. 15 cienkich plasterków dyni
- Ulubiony sos pomidorowy lub po prostu koncentrat pomidorowy + szczypta czosnku oraz bazylii suszonej (ja tak zrobiłam i wyszło super!)
- Hummus
- Rukola
Sos
Jogurt sojowy ok. 100g + łyżka tahini + szczypta soli himalajskiej, pieprzu oraz czosnku
Wystudzonego batata blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę oraz oregano, pieprz i sól, całość łączymy za pomocą dłoni. Na papier do pieczenia kładziemy masę i za pomocą dłoni formujemy okrąg o średnicy ok. 21 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie na batatowym spodzie kładziemy sos. Na sos kładziemy hummus. Na hummus układamy dynie na kształt koła. posypujemy solą oraz pieprzem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut- do miękkości dyni. Po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy rukolą. Gotowe!
Wystudzonego batata blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę oraz oregano, pieprz i sól, całość łączymy za pomocą dłoni. Na papier do pieczenia kładziemy masę i za pomocą dłoni formujemy okrąg o średnicy ok. 21 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie na batatowym spodzie kładziemy sos. Na sos kładziemy hummus. Na hummus układamy dynie na kształt koła. posypujemy solą oraz pieprzem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut- do miękkości dyni. Po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy rukolą. Gotowe!
SMACZNEGO!
witam. czy moge użyć innej mąki?
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Oczywiście, że tak. Mąka ryżowa fajnie skleja dlatego dla bezpieczeństwa (oprócz 50g innej mąki) proszę dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej/kukurydzianej lub mąki z tapioki. Pozdrawiam!
Usuńok, dzięki! mogę jeszcze pokombinować z siemiem lnianym, bo także skleja, ale nie wiem jak by to smakowo wyglądało. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJasne, że można użyć siemienia- w smaku nie będzie różnicy ;-)
OdpowiedzUsuń