Cześć!
Mamy niedzielę! Wiosna zawitała już chyba na stałe✌ Wczoraj pierwszy raz w nowym roku była burza! 💫 Pomimo, że padał deszcz💧 biegało mi się wczoraj wyjątkowo dobrze 🙌- więcej, wydaje mi się, że był to najprzyjemniejszy bieg w całej mojej biegowej "karierze"💪
W ostatnim poście (o TUTAJ) wspominałam smak dzieciństwa jakim były kopytka. Dziś mam dla Was MEGA PROSTY i MEGA SMACZNY👌 przepis na wegańską wersję dania, które czasem na obiad przygotowywała moja Mama. Pamiętam, że pewnego razu wracając do domu ze szkoły myślałam "ciekawe co Mama zrobiła na obiad" i nagle poczułam zapach tego dania, jak się okazało po wejściu do domu mój nos mnie nie zwiódł! 👃
Mowa o pomidorowym risotto. Mama robiła je z mięsem mielonym, a ja robię je z soczewicą czerwoną- efekt? Proste i pyszne danie, które jest smaczne zarówno ciepłe jak i zimne, więc śmiało nadaje się do pudełka! Zachęcam do polubienia mnie na facebook i życze pogodnego i aktywnego dnia!💚
Składniki
- 60g Ryżu pełnoziarnistego basmati, porządnie opłukanego
- 60g Soczewicy czerwonej, porządnie opłukanej
- 2 Małe pomidory malinowe, opłukane i pokrojone w ćwiartki
- 1 Duża cebula czerwona, posiekana w pióra
- 250g Passaty pomidorowej
- 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 4 Pomidory suszone, pokrojone w paski
- Szczypta rozmarynu, oregano, pieprzu
- Kilka łyżek płatków drożdżowych
- Woda/bulion do gotowania ryżu (u mnie woda)
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy przez
1-2 minuty po czym dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki oraz szczyptę
rozmarynu. Całość smażymy przez kolejne 5 minut.
Następnie dorzucamy ryż i podsmażamy go przez chwilkę.
Całość zalewamy bulionem/wodą, patelnie przykrywamy i gotujemy ryż uzupełniają wodę
w trakcie gotowania. Ryż gotujemy ok. 30 minut.
Bardzo fajny pomysł na ryż :)
OdpowiedzUsuńDziękuję- prosto, zdrowo i smacznie! ;)
Usuń