Cześć!
Pomimo, że dziś zaczęła się astronomiczna
wiosna to u mnie za oknem jej nie widać (niestety). Deszcz, wiatr
i niska temperatura to jedyne co dziś zaoferowała mi pogoda. Dopiero co
wróciłam z uczelni i jestem tak zmęczona, że zaraz położeę się spać.
Jednak zanim to
zrobię podrzucam Wam przepis na pralinki, które mojej Mamie posmakowały tak
bardzo, że zniknęły w oka mgnieniu. Wykonane z 5 ogólnodostępnych składników,
jednak połączenie ich w całość daje coś EXTRA-
słodkie i kremowe pralinki kakaowe z nutą mięty! Ich przygotowanie zajmie Ci maksymalnie
10 minut roboty, ale ostrzegam, że znikają o wiele szybciej! Miłego wieczoru J
Składniki
- 1 Duże, dojrzałe awokado
- 2-3 Łyżki mąki kokosowej
- 10 Soczystych daktyli suszonych lub3-4 łyżki syropu daktylowego/z agawy
- 3 Garście listków mięty
- Kakao do obtoczenia
Daktyle zalewamy wrzątkiem lub zimną wodą (wówczas trzeba je
moczyć min. 1 godzinę) do przykrycia.
Następnie do blendera wrzucamy obrane awokado, daktyle wraz z wodą z moczenia
oraz listki mięty, całość blendujemy. Do masy dodajemy mąkę (masa jest mięciutka,
ale łatwa w formowaniu). Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Chłodzimy w lodówce
min. 1 godzinę i gotowe!
SMACZNEGO!
Wyglądają obłędnie! Az trudno uwierzyć, ze są takie proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! To prawda- 5 składników, a wyglądają cudnie :D
Usuń