CZEŚĆ!
Dzień dobry w sobotę! Po przepisie na kotlety z ziemniaków z farszem pieczarkowym (KLIK) wiem jak wielu z Was uwielbia ziemniaczki. Aby wyjść Wam naprzeciw dziś mam przepis z ich wykorzystaniem!
Mianowicie- zapiekanka na spodzie z wczesnych ziemniaków z farszem botwinkowym. Farsz to połączenie tofu bazyliowego (moje ulubione) z podsmażaną botwinką i czerwoną cebulą. Natomiast spód to wstępnie obgotowane ziemniaczki, które nieziemsko smakują po upieczeniu.
Ważne, aby dokładnie wyłożyć nimi formę- wówczas, gdy się zapieką będziecie mogli spokojne ukroić kawałek. Zarówno spód jak i boki wykładamy minimum dwiema warstwami ziemniaków i nie pozostawiamy żadnych dziur z których widać byłoby formę.
Całość komponuje się bardzo wiosennie, a w smaku... tego trzeba spróbować osobiście! Gorąco polecam i życzę Wam pięknego dnia! (podobno ma być ładny). Zachęcam również do polubienia mnie na Facebook co pozwoli Ci na bieżąco śledzić nowe wpisy! Całusy :-)
Składniki (forma o średnicy 23 cm)
- 3 Wczesne ziemniaki, wrzucone na parę/obgotowane przez ok. 10 minut (mają być półtwarde, abyśmy mogli pokroić je w plastry)
- 1 Duży pęczek botwinki (mój miał trzy średnie buraczki), opłukany, podzielony na liście łodygi oraz buraczki. Liście drobno siekamy, łodyżki kroimy na kilka części, dwa buraczki kroimy w drobniutką kostkę, a jeden w cienkie plasterki
- 1 Czerwona cebula, posiekana w pióra
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- Minimum 180g tofu z bazylią
- 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- Mleko sojowe/migdałowe/nerkowcowe (niesłodzone)
- Nierafinowany olej kokosowy do posmarowania zimniaków
Przyprawy
- Szczypta pieprzu
- 1 Łyżeczka czarnej soli (lub więcej)
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- 1 Łyżeczka cebuli granulowanej
Przy użyciu blendera robimy z tofu gęsty krem- stopniowo dodajemy mleko do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Wstępnie obgotowane ziemniaki obieramy i kroimy na chude plastry. Przepłukujemy je w wodzie, osuszamy i wykładamy nimi formę o średnicy 23 cm. Przed nałożeniem farszu smarujemy ziemniaki olejem kokosowym i posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu.
Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę oraz czosnek. Gdy cebula zeszkli się dodajemy łodygi botwiny i buraczki pokrojone w kostkę. Dusimy całość ok. 7 minut- aby warzywa się przegryzły i troszkę zmiękły. Następnie dodajemy masę z tofu, liście botwiny oraz przyprawy, mieszamy i podgrzewamy przez chwilkę. Gorącą masę wylewamy na spód z ziemniaków i przekładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę -kiedy ziemniaki będą upieczone, zapiekanka jest gotowa!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz