Strony

Przepisy

13 maja 2017

Zapiekanka z botwinką na ziemniakach


CZEŚĆ!

Dzień dobry w sobotę! Po przepisie na kotlety z ziemniaków z farszem pieczarkowym (KLIK) wiem jak wielu z Was uwielbia ziemniaczki. Aby wyjść Wam naprzeciw dziś mam przepis z ich wykorzystaniem!

Mianowicie- zapiekanka na spodzie z wczesnych ziemniaków z farszem botwinkowym. Farsz to połączenie tofu bazyliowego (moje ulubione) z podsmażaną botwinką i czerwoną cebulą. Natomiast spód to wstępnie obgotowane ziemniaczki, które nieziemsko smakują po upieczeniu.

Ważne, aby dokładnie wyłożyć nimi formę- wówczas, gdy się zapieką będziecie mogli spokojne ukroić kawałek. Zarówno spód jak i boki wykładamy minimum dwiema warstwami ziemniaków i nie pozostawiamy żadnych dziur z których widać byłoby formę.

Całość komponuje się bardzo wiosennie, a w smaku... tego trzeba spróbować osobiście! Gorąco polecam i życzę Wam pięknego dnia! (podobno ma być ładny). Zachęcam również do polubienia mnie na Facebook co pozwoli Ci na bieżąco śledzić nowe wpisy! Całusy :-)


Składniki (forma o średnicy 23 cm)

  • 3 Wczesne ziemniaki, wrzucone na parę/obgotowane przez ok. 10 minut (mają być półtwarde, abyśmy mogli pokroić je w plastry)
  • 1 Duży pęczek botwinki (mój miał trzy średnie buraczki), opłukany, podzielony na liście łodygi oraz buraczki. Liście drobno siekamy, łodyżki kroimy na kilka części, dwa buraczki kroimy w drobniutką kostkę, a jeden w cienkie plasterki
  • 1 Czerwona cebula, posiekana w pióra
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • Minimum 180g tofu z bazylią
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • Mleko sojowe/migdałowe/nerkowcowe (niesłodzone)
  • Nierafinowany olej kokosowy do posmarowania zimniaków


Przyprawy
  • Szczypta pieprzu
  • 1 Łyżeczka czarnej soli (lub więcej)
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 Łyżeczka cebuli granulowanej

Przy użyciu blendera robimy z tofu gęsty krem- stopniowo dodajemy mleko do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Wstępnie obgotowane ziemniaki obieramy i kroimy na chude plastry. Przepłukujemy je w wodzie, osuszamy i wykładamy nimi formę o średnicy 23 cm. Przed nałożeniem farszu smarujemy ziemniaki olejem kokosowym i posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu.

Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę oraz czosnek. Gdy cebula zeszkli się dodajemy łodygi botwiny i buraczki pokrojone w kostkę. Dusimy całość ok. 7 minut- aby warzywa się przegryzły i troszkę zmiękły. Następnie dodajemy masę z tofu, liście botwiny oraz przyprawy, mieszamy i podgrzewamy przez chwilkę. Gorącą masę wylewamy na spód z ziemniaków i przekładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę -kiedy ziemniaki będą upieczone, zapiekanka jest gotowa!

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz