Strony

Przepisy

12 maja 2017

Botwinka!


CZEŚĆ!

Dzień dobry Kochani!! Wczoraj "wybiło" mi dwusetne polubienie na Facebook! Bardzo dziękuję za każde kliknięcie, gdyż to oznacza, że podoba Wam się to co robię, a to jest dla mnie największą motywacją do dalszej pracy!

Dziś mam dla prosty i wiosenny przepis na krem z botwinki. Wyszedł przepyszny! Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego ma piękny kolor i jest niebiańsko kremowy. Wykonanie to góra pół godzinki ze sprzątaniem, a stopień trudności przygotowania jest niemal zerowy!

Idealny z wczesnymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Możecie również podać go np. z białą fasolą. To co, botwinki w dłoń? Miłego dnia Kochani! ;-)




Składniki (dwie miseczki)
  • 1 Duży pęczek botwinki (mój miał trzy duże buraczki), opłukany, obrany i podzielony na łodygi, liście i buraki, wszystko drobno posiekane
  • 1 Czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 1 Młoda marchew, obrana, opłukana i starta na tarce o średnich oczkach
  • 1 Mała pietruszka, obrana, opłukana i starta na tarce o średnich oczkach
  • Kawałek selera, obrany, opłukany i starty na tarce o średnich oczkach
  • Kawałek pora (biała część o wysokości ok. 5 cm), opłukany i drobno posiekany
  • 150ml Mleczka kokosowego
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 Łyżeczka octu jabłkowego

Przyprawy
  • 2 Liści laurowe
  • 2 Ziarna ziela angielskiego
  • Szczypta czarnej soli oraz pieprzu
  • 1 Łyżeczka lubczyku suszonego
  • Szczypta majeranku


Na dnie garnka rozgrzać olej i podsmażyć czosnek, por oraz cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy ziele angielski, liście laurowe, marchew, pietruszkę, seler oraz buraczki z botwinki, całość przesmażamy przez 2-3 minutki. Po tym czasie zalewamy bulionem warzywnym/wodą do pokrycia, dodajemy sok z cytryny i gotujemy 15-20 minut. 

Następnie dorzucamy łodygi botwinki  i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodajemy resztę przypraw, ocet oraz mleczko kokosowe i podgrzewamy całość przez ok. minutkę. Zawartość garnka blendujemy na krem i podajemy z posiekanymi listkami. 

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Nie robiłam jeszcze botwinki z mleczkiem kokosowym, ale.... może warto spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz zrobić, bo to pyszne połączenie! Pozdrawiam :-)

      Usuń