Większość z Nas łączy smak potraw ze wspomnieniami. Ja zawsze wracam do tych z dzieciństwa. Jednym z nich są wycieczki nad wodę. Mama zawsze zabierała do torby jagodzianki i właśnie to z "plażowaniem" łączę ich smak.
Dziś mam dla Was przepis nie na jagodzianki, a na jogurtowe bułeczki z borówką amerykańską. Wykonałam je na jogurcie, gdyż zakochałam się w jogurtowych bułeczkach (tu przepis). Dla wzmocnienia smaku jagodowego użyłam jogurtu jagodowego z alpro. Wyszły wspaniale wilgotne i mięciutki- idealne na piknik!
A jaki jest twój smak dzieciństwa?
Z przepisu uzyskasz 11 bułeczek średniej wielkości
Rozczyn
- 17 g drożdży + 2 łyżeczki cukru + 2 łyżki mąki orkiszowej + 40 ml ciepłego mleka sojowego
Ciasto
- 450 g mąki orkiszowej 1100
- 50 g mąki kukurydzianej
- 60 g banana
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 80 ml letniego mleka sojowego
- 200 g jogurtu jagodowego alpro
- 2 Łyżeczki soli
Wpełnienie
- 300 g borówki amerykańskiej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- + opcjonalnie coś do posłodzenia
Uwaga- składniki muszą być w temperaturze pokojowej
W kubku połączyć składniki na rozczyn, przykryć kubek i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Banana „rozbełtać” z olejem do uzyskania gładkiej masy- można to zrobić widelcem. Borówki połączyć z mąką i ewentualnie słodzikiem.
W misce połączyć sól, mąki, jogurt i rozczyn, banana z olejem i wstępnie zagnieść do połączenia. Powoli dodawać mleko mieszając łyżką/widelcem/ręką (uwaga ciasto się klei, ale tak ma być) dokładnie wyrobić (ciasto będzie mieć strukturę mokrego "klejucha", ale spokojnie wyrośnie). Na koniec wyrabiania podsypujemy ciasto mąką- wówczas odklei się od rąk/ widelca i bez problemu uformuje się w kulę. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia n ok. 1,5h.
Po tym czasie ciasto wyciągami ciasto i podsypując mąką zagniatamy przez chwilkę. Następnie dzielimy ciasto na 11 części- ok. 80 g każda. Podsypując mąką formujemy placki wielkości dłoni i na środku układamy garść borówek po czym formujemy bułkę. Układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30h. Pieczemy w dwóch turach, ale spokojnie mogą leżeć nawet 1h pod przykryciem
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut. Wyciągamy, chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
(English below the photo)
Most of us combine the taste of dishes with memories. I always come back to those from my childhood. One of them are trips at the lake. My mum always took to a bag the blueberries scones to eat. And I always combinate sunbathing with their taste.
Today I have prepared a recipe for yogurt scones with blueberry. I made them on yogurt, because I fell in love with yoghurt buns (here the recipe). To strengthen the berry taste, I used blueberry alpro yogurt. They came out uncredibly moist and soft - perfect for a picnic!
And what is your taste of childhood?
- 17 g fresh yeast + 2 teaspoon of sugar + 2 tablespoon of spelled flour + 40 ml of warm soy milk
- 450 g of spelled flour type 1100
- 50 g corn flour
- 60 g banana
- 3 tablespoons of cold pressed rapeseed oil
- 80 ml of lukewarm milk
- 200 g blueberry alpro yoghurt
- 2 Teaspoon of salt
- 300 g blueberries
- 1 tablespoons potato starch
- +optional sugar/xylitol/or else
In a bowl, combine the salt with flour, yogurt, banana with oil and leaven. Slowly add milk stirring with a spoon / fork / hand (note- the dough is sticky, but it is supposed to be). At the end of kneading, sprinkle the dough with flour - it will help to peel off the dough from the hands / fork and easily form into a ball. The less flour we use, the finer the scones we will get. Insert the dough into a bowl and leave to rise for about 1.5 hours.
After this time , pull out the dough and divided into 11 parts (each about 80 g). Using a little bit of flour form the flat "pancakes" and place the hadnful of blueberries on the center, then form the buns. Place on a baking grid lined with baking paper. Cover with a linen cloth and leave to rise for 30 minutes. Bake at 180 degrees Celsius for 20-25 minutes. Then pull them out, let them cool down for a while and sprinkle with grounded sugar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz