DZIEŃ DOBRY!
No witam Was wreszcie!! Bardzo cieszy mnie fakt, że ten tydzień dobiega końca, gdyż był to dla mnie chyba najgorszy tydzień od początku roku- pomimo, że spędzony w całości w domu to poświęcony jedynie nauce.
Jeszcze nie znam efektów moich starań , choć jak to zwykle to bywa na egzaminach- pytania były z kosmosu, bo z pewnością nie z wykładów, więc tylko czekam na wpisanie ocen do dziekanatu i zaczynam naukę na ostatni w tej sesji + ewentualne poprawki.
W związku z tym, że tym razem nauki nie ma, aż tak wiele mogę wrócić do przepisów! Dziś mam dla Was pizzę (tak, znowu). Ale przygotowałam ją ze względu na ananasa którego nabyłam w biedronce w przecenie (która nadal trwa)- 3,99zł/kg. Pizza wykonana została na orkiszowym spodzie bez wyrastania (używamy proszku do pieczenia).
Na wierzch wspomniany już ananas- dlatego pozwoliłam sobie nazwać ją hawajską. Do tego tofu wędzone//paprykowe- które zastępuje szynkę, gdyż w wersji dla mięsojadków najczęściej pizza hawajska dostępna jest z szynką/kurczakiem.
Do tego papryka i pikantny sos pomidorowy dla przełamania smaku słodkiego ananasa. Całość wyszła przepysznie! Gorąco polecam i życzę Wam oraz sobie dużo słoneczka, bo za oknem jakoś tak szaro.. Miłego dnia
Dodatki
- 2 Grube plastry świeżego ananasa, pokrojone w kostkę
- 150 Tofu wędzonego/z papryką lub pomidorami, pokrojonego w plastry
- 1 Mała papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- Szczypta czosnku niedźwiedziego
- Płatki drożdżowe
- 70g Koncentratu pomidorowego + ok. 150ml wody
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- 2 Łyżeczki oregano
- Szczypta bazylii, soli himalajskiej oraz chili
Ciasto
- 100g Mąki orkiszowej
- 50-60g Letniej wody
- 1 Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli himalajskiej
- 1 Łyżeczka oregano
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania
SMACZNEGO!!
Wygląda pięknie! :) Pizza bez sera, muszę spróbować. https://julias-cooking.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam- bez sera też może być pysznie ;-)
UsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Pozdrawiam cieplutko! ;-)
Usuń