Strony

Przepisy

17 czerwca 2017

Wegańska hawajska


DZIEŃ DOBRY!

No witam Was wreszcie!! Bardzo cieszy mnie fakt, że ten tydzień dobiega końca, gdyż był to dla mnie chyba najgorszy tydzień od początku roku- pomimo, że spędzony w całości w domu to poświęcony jedynie nauce.

Jeszcze nie znam efektów moich starań , choć jak to zwykle to bywa na egzaminach- pytania były z kosmosu, bo z pewnością nie z wykładów, więc tylko czekam na wpisanie ocen do dziekanatu i zaczynam naukę na ostatni w tej sesji + ewentualne poprawki.

W związku z tym, że tym razem nauki nie ma, aż tak wiele mogę wrócić do przepisów! Dziś mam dla Was pizzę (tak, znowu). Ale przygotowałam ją ze względu na ananasa którego nabyłam w biedronce w przecenie (która nadal trwa)- 3,99zł/kg. Pizza wykonana została na orkiszowym spodzie bez wyrastania (używamy proszku do pieczenia).

Na wierzch wspomniany już ananas- dlatego pozwoliłam sobie nazwać ją hawajską. Do tego tofu wędzone//paprykowe- które zastępuje szynkę, gdyż w wersji dla mięsojadków najczęściej pizza hawajska dostępna jest z szynką/kurczakiem.

Do tego papryka i pikantny sos pomidorowy dla przełamania smaku słodkiego ananasa. Całość wyszła przepysznie! Gorąco polecam i życzę Wam oraz sobie dużo słoneczka, bo za oknem jakoś tak szaro.. Miłego dnia




Dodatki

  • 2 Grube plastry świeżego ananasa, pokrojone w kostkę 
  • 150 Tofu wędzonego/z papryką lub pomidorami, pokrojonego w plastry
  • 1 Mała papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • Szczypta czosnku niedźwiedziego
  • Płatki drożdżowe

Sos
  • 70g Koncentratu pomidorowego + ok. 150ml wody
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego 
  • 2 Łyżeczki oregano
  • Szczypta bazylii, soli himalajskiej oraz chili
Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy sos przez ok. 5 minut bardzo często mieszają. W razie potrzeby dolewamy wody.

Ciasto
  • 100g Mąki orkiszowej
  • 50-60g Letniej wody
  • 1 Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli himalajskiej
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania 
Składniki zagniatamy na ciasto przez ok. 5 minut. Rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 25cm, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i zawijamy brzegi. Smarujemy ciasto oliwą (głównie brzegi), a następnie nakładamy sos i posypujemy płatkami drożdżowymi. Podpiekamy w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez ok. 10-15 minut, po czym nakładamy dodatki i pieczemy całość przez 15-20 minut.

SMACZNEGO!!


4 komentarze:

  1. Wygląda pięknie! :) Pizza bez sera, muszę spróbować. https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam- bez sera też może być pysznie ;-)

      Usuń