DZIEŃ DOBRY!!
Cześć Kochani! Ostatnio na blogu był przepis na kalafior pieczony w całości (KLIK). Dziś przygotowałam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tego cudownego warzywa. Tym razem będziemy go dusić w celu uzyskania cudownego curry.
Dodatkowo w przepisie wykorzystujemy zieloną fasolkę szparagową, na którą sezon dopiero co się rozpoczął oraz groszek zielony (użyłam z puszki). W celu uzupełnienia białka w przepisie znajdziemy tofu- ja użyłam tofu z czosnkiem, ale w tym przypadku wybór należy do Was!
Curry podajemy koniecznie z ryżem- u mnie pełnoziarnisty jaśminowy, ale każdy pełnoziarnisty będzie ok! Ja zbieram się na kolejny egzamin (czwarty w tym tygodniu...) a Wam życzę spokojnego dnia!
Składniki
- 1 Kalafior, podzielonego na różyczki
- 200g Zielonej fasolki szparagowej, opłukanej z odciętymi główkami
- 3 Pomidory malinowe, opłukane i pokrojone w kostkę
- 100g Zielonego groszku zielonego (jedna mała puszka)
- 300ml Mleka kokosowego
- Kilka różyczek brokuł
- 1 Duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- Plaster imbiru o grubości ok. 1 cm, drobno posiekany
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione drobno posiekane
- 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- Pęczek pietruszki
- Kostka ulubionego tofu, pokrojona w kostkę
Przyprawy
- 1 Łyżeczka nasion kolendry
- 1 1 Łyżeczka kminu rzymskiego całego
- 1 Łyżeczka przyprawy curry
- 2 Łyżki płatków drożdżowych (można dodać więcej a można wcale nie dodawać, jeśli akurat nie macie)
- Szczypta soli himalajskiej (jeżeli tak jak ja posiadacie przyprawę curry bez soli)
Wykonanie
Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy cebulę, czosnek,
imbir oraz nasiona kolendry i kminu, podsmażamy wszystko do momentu, aż cebula
zeszkli się. Następnie dorzucamy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy z
pomidorów powstanie płyn dodajemy kalafior. brokuł oraz fasolkę i dusimy całość,
mieszając co jakiś czas do momentu, aż kalafior zmięknie (jednak nadal
pozostanie jędrny- ok. 10-15 minut). Następnie dodajemy mleko kokosowe,
przyprawy i tofu. Mieszamy dokładnie do połączenia i podduszamy całość przez ok.
3 minutki. Dodajemy posiekaną pietruszkę i gotowe!
SMACZNEGO!
Dawno nie jadłam curry :) Super opcja!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/