CZEŚĆ!!
Dzień dobry w nowym tygodniu! Są takie potrawy, które kojarzą Nam się tylko z jednym miejsce czy dniem w roku. Dla mnie taka właśnie jest kapusta z grochem i grzybami, którą jadamy na wigilię. Jest to stanowczo moja ulubiona potrawa wigilijna, ale zaraz- przecież mamy maj!
Nie miałam ostatnio pomysłu na obiad, a w lodówce zalegała ugotowana cieciorka. Była również kapusta kiszona i pieczarki, które kupiłam kilka dni wcześniej i musiałam je zużyć. Na najwyższej półce lodówki, głęboko z tyłu była również młoda kapustka- a skoro kapusta to muszą być gołąbki!
I tak też się stało- wrzuciłam na "parę" liście kapusty, obrałam i przesmażyłam pieczarki z cebulą oraz kapustą kiszoną, dodałam rozgniecioną cieciorkę i wymieszałam. Następnie nafaszerowałam liście kapustki i tak przygotowane gołąbki podsmażyłam z cebulą,
Efekt? W życiu nie jadłam lepszych gołąbków! Ich główną zaletą jest przede wszystkim to, że nie są podane w sosie pomidorowym, który nie wszyscy lubią. Są przepyszne, łatwe w przygotowaniu i robi się je bardzo szybciutko, gdyż nie dusimy ich przez godzinę w sosie. Gorąco polecam i życzę Wam pięknego dnia Kochani!!
Składniki
- 6 Liści młodej kapusty, opłukanych i ugotowanych na parze do miękkości
- 250g Pieczarek, obranych, opłukanych i startych na tarce o grubych oczkach
- 250g Kapusty kiszonej, waga po odsączeniu nadmiaru soku
- 4 Małe cebule, drobno posiekane
- 3 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 80g Ciecierzycy, namoczonej min. 12 godzin, ugotowanej do miękkości i rozgniecionej tłuczkiem do zimniaków/zblendowanej
Przyprawy
- ½ Łyżeczki kminku mielonego
- Szczypta pieprzu i soli himalajskiej
- 2 Łyżeczki czosnku suszonego
- Szczypta cebuli granulowanej
- 1 Liść laurowy
- 2 Ziarenka ziela angielskiego
Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i szklimy na niej jedną
cebulę. Następnie dodajemy pieczarki, liść laurowy oraz ziele angielskie i
dusimy pod przykryciem do momentu w którym pieczarki puszczą wodę. Gdy tak się
stanie ściągamy pokrywkę, dodajemy kapustę oraz pozostałe przyprawy i smażymy
całość do redukcji płynu. Wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy. Łączymy
cieciorkę z zawartością patelni.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy liście kapusty i
zwijamy gołąbki. Następnie rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju i szklimy na
nim trzy cebule. Gdy puszczą soki przekładamy gołąbki i podsmażamy razem z
cebulką do momentu, aż ta będzie złota. Gotowe!!
SMACZNEGO!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń