CZEŚĆ!
Witajcie w ten piękny
dzień! Wstałam już ponad godzinkę temu i zastanawiam się co tu dzisiaj zrobić,
aby w pełni wykorzystać czas i cudowną pogodę! W związku z tym, iż mamy dopiero
wczesny poranek możliwe, że zastanawiacie się co przygotować na śniadanie…
Mam dla Was przepis
na wegańską „jajecznicę”. Przygotowana z tofu i kalafiora, która smakiem i
aromatem nie odbiega od tej z jajek. Pasuje zarówno na śniadanie jak również jako
dodatek do obiadu np. zamiast ryżu. Jest pożywna i szybka w przygotowaniu.
Jutro wrzucę przepis na kotlety idealne do takiej „jajecznicy”, a dziś życzę
Wam aktywnego i pogodnego dnia!
PS: Aby być na bieżąco zachęcam do polubienia mnie na facebook! (z prawej strony ekranu)
PS: Aby być na bieżąco zachęcam do polubienia mnie na facebook! (z prawej strony ekranu)
Składniki
- 300g Kalafiora, rozdrobnionego w malakserze/startego na tarce
- 300g Ulubionego tofu, rozdrobnionego widelcem
- 1 Mała papryka czerwona, opłukana i pokrojona w kostkę
- 2 Pomidory, opłukane i pokrojone w kostkę
- Kilka pieczarek, obranych, opłukanych i pokrojonych w plastry
- 1 Duża cebula, drobno posiekana
- 1 Duży pęczek szczypiorku, opłukany i posiekany
- Kilka różyczek brokuł
- 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
- 1 Łyżeczka czarnej soli
- 1 Łyżeczka kurkumy
- Pieprz wedle gustu
- ½ Łyżeczki: czosnku, kuminu oraz mielonych ziaren kolendry
- Dowolna ilość płatków drożdżowych
Na patelni rozgrzać
olej i podsmażyć na nim cebulę. Następnie dodać pomidory, paprykę, brokuł oraz
pieczarki smażyć do miękkości. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie (wówczas
puszczą sporo wody) dodać kalafior, wymieszać całość i dusić 3-4 minuty- do
momentu, aż kalafior wchłonie płyn. Następnie dodać tofu i przyprawy, wymieszać,
poddusić jeszcze chwilkę i gotowe!
SMACZNEGO!
Czy kalafior w tym przepisie jest chrupiący?
OdpowiedzUsuńNie. Kalafior jest mięciutki (jak na jajecznicę przystało), gdyż chłonie wodę jaką puszczają pieczarki oraz pomidor. Pozdrawiam! :)
Usuń