07 października 2016

Zapiekanka warzywna



Kochani!

Dziś mam dla Was przepis na kolorową zapiekankę. Przygotowanie jej bardzo łatwe, dlatego przepis ten jest idelany również dla osób, które w kuchni potarfią jedynie "ugotować wodę" :D


Lubię wykorzystywać tofu jako bazę do sosów, gdyż ładnie się zapieka oraz absoruje smaki i aromaty dodanych przez Nas przypraw i dodatków. Dzięki temu sami decydujemy jaki sos stworzymy a możliwości jest nieskończenie wiele.

Jak wiemy z własnych doświadczeń w przypadku każdego produktu gotowego smak różni się w zależności od producenta. Producentów tofu na rynku nie jest tak wielu jak np. twarogów, ale jest ich na tylu, że mamy z czego wybierać. Każdy z nas ma inne prefernencje smakowe, dlatego moja opinia jest oczywiście mało obiektywna, ale u mnie niezmiennie pierwsze miejsce zajmuje tzw. tofu z pandą. Zanim kupiłam je pierwszy raz, wiele się naczytałam "jakie to ono jest pyszne". Myślałam wówczas "przesadzają"- bo jak tak specyficzny produkt jak tofu (dla niektórych nie do przełknięcia) może mieć inny smak aniżeli np. ten z lidla. Jednak może! Od czasu, gdy pierwszy raz spróbowałam tofu z pandą jest ono moim ulubionym. Cena jest bardzo atrakcyjna, gdyż za 300g płacimy 5,99zł, przy czym kostki zazwyczaj ważą więcej niż 300g i smakiem biją inne tofu na głowę.

Nie przedłużając zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas pieczenia Liczba porcji
ok. 1 godzina 30 minut + noc w lodówce ok. 55 minut 1-2


Składniki
  • 200g Cukini zielonej
  • 200g Cukini żółtej
  • 200g Bakłażana
  • 1 Pomidor
  • 1 Duży ziemniak
  • 1 Cebula czerwona 
  • 3 Ząbki czosnku 
Sos
  • 1 Łyżka ziaren kolendry
  • Dużo płatków drożdżowych 
  • Duża szczypta soli himalasjkiej
  • Duża szczypta pieprzu
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 Łyżka suszonego granulowanego czosnku
  • Sok z jednej małej cytryny
  • 2 Łyżki mąki z ryżu brązowego
  • 130g Tofu + mleko sojowe do uzyskania śmietany
  • Pęczek koperku

Wykonanie
  1. Czosnek obieramy, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
  2. Ziemniaka obieramy. płuczemy i gotujemy ok. 10 minut, aby lekko zmiękł
  3. Cukinie i pomidora płuczemy
  4. Bakłażana płuczemy, kroimy w plasterki (nie mogą być zbyt chude) solimy i odstawiamy na min. 10 minut
  5. Cukinie, cebulę, ziemniaka i pomidor kroimy w plastry takiej samej grubości jak bakłażana
  6. Wszytskie składnki na sos wraz z czosnkiem blendujemy (jeżeli jest zbyt gęsty i ciężko go zblendować- dolewamy odrobinę mleka- ma mieć konsystencję gęstego jogurtu) 
  7. Koperek pluczemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do sosu
  8. Na dno naczynia żaroodpornego (25 x 11) wylewamy połowę sosu i układamy warzywa na przemian (wszytsko jedno w którą stronę)
  9. Na wierzch wylewamy resztę sosu i całość wkładamy na noc do lodówki
  10. Następnego dnia wierzch posypujemy płatkami drożdżowymi i pieczemy w 190 stopniach Celsujsza przez 55 minut z termoogbiegiem. Gotowe!

SMACZNEGO!






2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie!
    Zaburczało mi w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I było pyszne! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń