04 października 2016

Brukselka i brokuł duszone w mleku kokosowym



Kochani!

Za oknem jesień, a u mnie w kuchni była wczoraj wiosna. Brokuły i brukselka duszone w mleku kokosowym dały wspaniałe danie a dodatkek ciecierzycy sprawił, iż było ono bardzo pożywne.

Dziś wracam na uczelnię po wakacjach- licencjacie nadchodzę!

A Państwa zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowaniaCzas duszeniaIlość porcji
ok. 40 minut + moczenie i gotowanie ciecierzycyok. 25 minut2

Składniki
  • 300g Brukselki
  • 200g Brokuła
  • 1 Cebula
  • 1 Por
  • 1 Pęczek szczypiorku
  • Ciecierzyca
  • 200ml Mleka kokosowego
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 Ząbki czosnku
  • Wióki kokosowe do posypania
Przyprawy
  • 1 Łyżka ziaren kolendry
  • 1 Łyżeczka rozmarynu
  • 2 Łyżki płatków drożdżowych
  • Szczypta soli himalajskiej
  • Szczypta pieprzu
  • Czosnek w płatkach

Wykonanie
  1. Czosnek rozgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut.
  2. Brokuły, brukselkę, por, szczypiorek płuczemy
  3. Bruklselki i prokuły kroimy na pół, por kroimy w plastry 
  4. Cebulę kroimy w kosteczkę
  5. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, por i czosnek- podsmażamy przez ok. 3 minuty
  6. Dodajemy kolendrę, rozmaryn, czosnek w płatkach podsmażamy przez chwilkę po czym dorzycamuy brukselke i dusimy całość przez ok. 5 minut 
  7. Wlewamy mleczko kokosowe dodajemy brokuły i dusimy mieszając od czasu do czasu gdy warzwa zmiękną- ok. 15 minut
  8. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy sól, pieprz. wiórki kokosowe oraz płatki drożdżowe,mieszamy i wyłączmy palnik. Podajemy np. z ciecierzycą. Gotowe!

SMACZNEGO!






4 komentarze:

  1. Muszę wypróbować bo mam mleczko kokosowe w lodówce :) super pomysł, zapraszam takze na mojego nowego bloga - http://good-dayy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Pozdrawiam i zapraszam ponownie! ;)

      Usuń
  2. O tak, moje smaki! Już nie mogę się doczekać na moją pierwszą brukselkę w tym roku <3
    PS. Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń