24 września 2016

Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa



Kochani!

Z dnia na dzień zrobiło się tak chłodno, że jedyne o czym myślę będąc na zewnątrz to powrót do domu, a kiedy jestem w domu mam ochotę siedzieć pod kocem cały czas.
Mieszkam w bloku, więc nie mogę dobrowolnie włączyć ogrzewania dopóki nie zrobią tego w ciepłowni, próby grzewcze miały być wczoraj, ale jak co roku "opóźniają się".

W mieszkaniu jest tak zimno, że czuję jak chłód wiejący po nogach. Jedyne co mogę zrobić, aby było cieplej to włączyć piekarnik. Tym sposobem powstał dzisiejszy przepis na zapiekane warzywa.
Wyszły świetnie, przepis nie jest wymagający. Zapiekankę robimy szykujemy wieczór wcześniej a następnego dnia pieczemy i gotowe!

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowaniaCzas duszenia/gotowaniaLiczba porcji
ok. 1 godziny ok. 10 minut/30 minut3-4


Składniki
  • 1 Cebula
  • 300g Kalafiora (bez łodyg)
  • 300g Brokuła
  • 3 Ząbki czosnku
  • 1 Duży pęczek szczypiorku 
  • 60g Kaszy jaglanej
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 100g Tofu + mleko sojowe/woda + mleko sojowe- ok. 300ml (można zastąpić sklepową "śmietaną")
  • 2 Łyżki mąki z ryżu brązowego
Przyprawy
  • 1 Łyżka suszonego koperku
  • 1 Łyżka suszonego imbiru
  • 1 Łyżka czosnku granulowanego
  • Duża szczypta pieprzu
  • Duża szczypta soli himalajskiej
  • 4 Łyżki płatków drozdżowych

    Wykonanie
    1. Kaszę płuczemy i gotujemy w wodzie (1:2) przez ok. 20 minut, wyłączamy palnik i pozostawiamy do wchłonięcia wody
    2. Czosnek obieramy, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
    3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
    4. Kalafior i brokuł płuczemy, kalafior siekamy na kaszkę/ścieramy na tarce, brokuł dzielimy na różyczki, a te kroimy na pół
    5. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i czosnek- podsmażamy na złoty kolor, wyłączamy palnik
    6. Szczypiorek płuczemy i siekamy
    7. Do miski przekładamy tofu, mleko/mleko + wodę, traktujemy blenderem
    8. Do bazy sojowej dodajemy przyprawy, szczypiorek, zawartość garnuszka w którym podsmażaliśmy cebulę oraz mąkę, dokładnie mieszamy (całość powinna mieć konsystencję mniej więcej ciasta na naleśniki- jeżeli jest za gęstę dolewamy wody/mleka)
    9. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kalafior. kaszę i brokuł, zalewamy marynatą i łączymy, wstawiamy na noc do lodówki
    10. Następnego dnia pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę. Gotowe!

    SMACZNEGO!



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz