27 września 2016

Wegański gulasz jesienny



Kochani!

Za oknem piękne słońce, warto spędzić taki dzień na zewnątrz.
Ja za chwilkę idę biegać. Uwielbiam, gdy liście szeleszczą mi pod butami, choć to troszkę niebezpieczne- można się poślizgnąć, jednak takie jesienne widoki są warte nawet upadku!

Poniżej przepis na pyszny wegański gulasz warzywny.

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas duszenia Liczba porcji
ok. 40 minut + moczenie i gotowanie fasoli ok. 30 minut 1-2


Składniki
  • 300g Dyni hokkaido
  • 250 Cukini 
  • 250g Bakłażana 
  • 1 Pomidor malinowy 
  • 1/2 Cebuli 
  • 2 Ząbki czosnku 
  • 10g Suszonych grzybków
  • Kawalek imbiru
  • Pęczek szczypiorku
  • 70g Fasoli kidney
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
  • 1 Łyżka ziaren kolendry
  • 1 Łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 Łyżka kurkumy
  • 1 Łyża płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 Łyżeczka imbiru mielonego
  • Szczypta soli himalasjkiej
  • Szczypta pieprzu

Wykonanie
  1. Fasole moczymy przez noc, następnie gotujemy przez ok. 1 godzinę
  2. Grzby zalewamy 200ml wrzątku, przykrywamy
  3. Czosnek obieramy, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
  4. Bakłażana płuczemy, kroimy w kostkę i pozbywamy się jego gorzkiego smaku (solimy go obficie solą himalajską i odstawiamy na ok.10 minut, następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym)
  5. Dynię patroszymy i obieramy ze skórki 
  6. Cukinie. pomidora, dynię płuczemy. Cukinię kroimy w średniej grubości plasterki,  a te w ćwiartki, dynię kroimy w kostkę (lepiej mniejszą- szybciej się udusi), pomidora kroimy w kostkę
  7. Imbir obieramy. Cebulę, czosnek i imbir kroimy w drobną kosteczkę,
  8. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i ziarna kolendry duisimy przez ok. 3 minuty
  9. Dorzucamy dynię, odsączone grzyby oraz pomidora, dusimy mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką do momentu, gdy dynia zmięknie, podlewając bulionem z grzybów do pokrycia dna (bulionu nie musimy wykorzystać w całości, ok. 10-15 minut)
  10. Następnie dorzucamy cukinię i dusimy razem przez 5 minut
  11.  Po 5 minutach dorzucamy bakłażana dusimy przez 5 kolejne minut.
  12. Szczypiorek  płuczemy i siekamy
  13. Dorzucamy szczypiorek, fasole oraz pozosatałe przyprawy mieszamy i wyłączamy palnik. Gotowe!

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz