29 września 2016

Wegańska zapiekanka dyniowo-kalafiorowa z kaszą peczak


Kochani!

Udało mi się ostatnio dostać ekologiczną kaszę pęczak w cenie 2,50/400g na promocji w Auchan. Żal byłoby nie kupić. Kaszę pęczak bardzo lubię, jednak nie używam tak często jak jaglanej, gdyż jak to ze zbożami jest, zakwasza organizm (wolę go zakwasić czymś innym ;) )

Stwierdziłam, że nada się idealnie do zapiekanki i oto jest przepis.
Serdecznie zapraszam!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas pieczenia Liczba porcji
ok. 1 godzina 40 minut + noc w lodówce ok. 55 minut 1-2


Składniki
  • 300g Dyni hokkaido 
  • 300g Kalafiora (bez łodyg)
  • 1/2 Cebuli 
  • 3 Ząbki czosnku 
  • 70g Tofu (u mnie z bazylią- kupiłam w lidl na promocji za 2,99zł/180g)
  • 50g Kaszy jęczmiennej pęczak
Sos
  • 1 Łyżka ziaren kolendry
  • 1 Łyżka suszonej natki pietruszki
  • 2 Łyżki kurkumy
  • Bardzo dużo płatków drożdżowych (dałam pewnie min. 6 łyżek)
  • Duża szczypta soli himalasjkiej
  • Duża szczypta pieprzu
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • ok. 50ml mleka sojowego

Wykonanie
  1. Kaszę gotujemy przez ok. 40 minut i odcedzamy
  2. Czosnek obieramy, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
  3. Dynię patroszymy i obieramy ze skórki 
  4. Dynię i kalafior płuczemy
  5. Kalafior drobno siekamy, dynię kroimy w cienkie plasterki (zostawiamy kawałek do starcia na wierzch zapiekanki)
  6. Cebulę kroimy w kostkę
  7. Wszytskie składnki na sos wraz z czosnkiem blendujemy (jeżeli jest zbyt gęsty- ciężko go zblendować dolewamy odrobinę mleka- ma mieć konsystencję gęstego jogurtu) 
  8. W misce łączymy kalafior, kaszę, cebulę oraz sos 
  9. Na dnie naczynia żaroodpornego (25 x 11) układamy pierwszą warstwę dyni, na nią kładziemy połowę zawartości miski, następnie znowu dynia i reszta zawartości miski
  10. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach dynie, lekko dociskamy wszytsko do dna i wstawiamy na noc do lodówki
  11. Następnego dnia wierzch posypujemy płatkami drożdżowymi i pieczemy w 190 stopniach Celsujsza przez 55 minut z termoogbiegiem. Gotowe!

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz