11 września 2016

Tahini


Kochani!

Witajcie, dzisiaj szybki wpis, gdyż jestem w poczekalni u lekarza, mianowicie pasta sezamowa- tahini. Jedyne czego potrzebujemy to sezam- proste? Bardzo!

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Ilość
ok. 20 minut słoiczek o pojemności 200ml

Składniki
  • 200g Sezamu

Wykonanie:
  1. Na patelni podprażamy sezam- uwaga! ma być złoty, trzeba pilnować, aby go nie przypalić (co bardzo prosto zrobić). Najlepiej rozgrzać patelnię i na nią wsypywać partiami sezam, dosłownie na kilkanaście sekund
  2. Z patelni przkladamy sezam na talerz i czekamy, aż wystygnie
  3. Wystudzony sezam blendujemy do uzyskania porządanej konsystencji. Gotowe!

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz