11 września 2016

Mus dyniowo-gruszkowo-bananowy




Kochani!

Nie wiem jak u Was, ale u mnie liście z drzew spadają jak szalone
Dziś pierwszy raz od wiosny za oknem pojawiła się mgła!
To znaczy, że jesień zawitała już na dobre :D
Bardzo się cieszę, bo to oznacza jeszcze więcej dyni!

Dynia, dynia wszędzię dynia i do tego jaka tania- nic tylko robić zapasy.
Dziś mam dla Was przepis na dżemor- może to nie do końca dżem, bo jak czytamy na wikipedii-
"Dżem – przetwór owocowy sporządzany z całych owoców lub ich części. Dżem przygotowuje się gotując owoce z dużą ilością cukru. W zależności od rodzaju dżemu jak i rodzaju owoców, dżemy mogą zawierać dodatki zagęszczające; pektynę lub rzadziej żelatynę"
No właśnie, cukier a u mnie go brak więc może bardziej stosowne byłoby nazwanie ów dżemu powidłami?
"Powidła – przetwór owocowy zwykle wykonywany ze śliwek.. Tradycyjnie na powidła używa się węgierek prażonych w kotłach przez wiele dni aż do uzyskania koloru od bordowego do brązowego. Prażenie powoduje odparowanie wody, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres przechowywania. Obecnie częściej produkuje się je z pulp owocowych, gdzie także poprzez obróbkę termiczną zagęszcza się produkt.
W porównaniu do marmolad, powidła są mniej słodkie, mniej zżelowane oraz bardziej mętne"
Tylko że, moje powidła nie robiły się "wiele dni".... Zatem najbezpieczniej będzie, gdy napiszę po prostu mus z dyni, gruszek i bananów :D

Wiem, że te moje rozważania można uznać hmmm...za niepotrzebne?  ale nie lubię nieścisłości i zawsze robię z igły widły- cała ja.

Już nie przynudzając zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas duszenia Ilość
ok. 2 godziny 1 godzina 15 minut 3 x 1l słoiki + 375ml

Składniki
  • 4 Małe dynie
  • ok. 5 kg Gruszek
  • 3 Duże banany
  • 1 Sok wyciśnięty z dużej pomarańczy
  • 1 Sok wyciśnięty z dużej cytryny
  • 2 Łyżki kardamonu

Wykonanie:
  1. Dynie obieramy i kroimy w drobną kostkę
  2. Gruszki obieramy, wydrążamy środki i kroimy w drobną kostkę
  3. Banany obieramy i kroimy w plastry
  4. Do garnka przekładamy dynię i zalewamy szklanką wody, dusimy caly czas mieszajac drewnianą łyżką
  5. Po ok. 15 minutach dorzucamy gruszki i dusimy ok.  30 minut mieszajac
  6. Gdy dynia zrobi sie miękka, dodajemy banany, wyłączamy palnik i blendujemy jego zawartość, po czym znów umieszczamy na palniku, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny, dusimy przez ok. 30 minut.
  7. Zawartość garnka przekładamy do wyparzonych słoików (u mnie 3 słoiki o pojemności 1l i jeden o pojemności 375ml- po koncentracie pomidorowym) Gotowe!

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz