08 września 2016

Pieczeń kalafiorowa



Kochani!

Macie tak czasem, że jesteście w posiadaniu czegoś, z czym nie do końca wiecie co zrobić?
Ja miałam tak z kalafiorem- zjeść na surowo czy duszonego....
Na szczęście dylemat ten, już mnie nie dotyczy, gdyż teraz wybieram wariant wcześniej mi obcy- mam dla Was totalnie genialny przepis na pieczeń kalafiorową. 

Od dawna wiadomo, że pieczenie kalafiora sprawia,  iż w smaku staje się on lekko orzechowy- a tym samym smaczniejszy. Muszę przyznać, że to prawda- jednak połączenie go z marynatą, którą przygotowałam to już magia....

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas pieczenia Ilość porcji
min. 12 godzin 1 godzina 10 minut 1-2

Składniki
  • 500g Kalafiora
  • 100g Tofu
  • 250ml Mleka sojowego
  • 55g Ciecierzycy
  • 200g Dyni
  • 2 Łyżki masła orzechowego
  • 2 Łyżeczki musztardy
Przyprawy
  • Szczypta soli himalajskiej
  • Szczypta pieprzu
  • 1 Łyżka kurkumy
  • 5 Łyżek płatków drożdżowych

Wykonanie:
  1. Wieczorem kalafior obieramy z liści i odkrajamy łodygę pozostawiając ok. 2 cm
  2. Do miski wkładamy tofu, mleko sojowe, masło orzechowe, musztardę oraz przyprawy, blendujemy do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstego sosu
  3. Kalafior umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dokładnie nacieramy  marynatą ( nadmiar wlewamy na dno naczynia) i wkładamy na noc do lodówki
  4. Następnego dnia gotujemy ciecierzycę przez ok.1 godzinę- do miękkości, odcedzamy
  5. Dynię obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę
  6. Do marynaty znajdującej się na dnie naczynia dolewamy 150ml mleka sojowego
  7. Ciecierzycę i dynię umieszczamy obok kalafiora i obtaczamy marynatą
  8. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 1 godzinę 10 min z termoobiegiem
  9. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i gotowe!

Uwagi:
Podczas pieczenia kilka razy obracałam kalafior i mieszałam marynatę z ciecierzycą i dynią.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz