25 września 2016

Duszony por z bakłażanem, groszkiem i kaszą bulgur





Kochani!

Mam dla Was przepis na mój dzisiejszy obiadek, który wyszedł tak świetnie, że muszę się nim podzielić. Dania jednogrankowe to stanowczo moje ulubione, gdyż są szybkie, smaczne a do ich stworzenia możemy użyć tego, co akurat znajdziemy w lodówce. To takie małe pyszne "śmietniczki".

W przepisie używamy kaszy bulgur, która może nie jest specjalnie zdrowa (dlatego nie jadam jej często), ale świetnie zagęszcza i bardzo lubię jej smak. Przechodzę do przepisu, gdyż mój prosiak czeka na sprzątnięcie klatki....a może już najwyższa pora Wam go przedstawić?
Zatem drodzy Państwo oto Alexis!


A tu w swoim żywiole czyli... spaniu!



Może bardziej odpowiednie imię dla Niej to Snorlax, ale imię wymyśliłam już wcześniej, dlatego zostało jak jest. Może kiedyś napiszę o Niej post, ale teraz zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas duszenia Liczba porcji
ok. 40 minut + moczenie i gotowanie groszku ok. 30 minut 1-2


Składniki
  • 250g Pora
  • 250g Bakłażana
  • 3 Ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 1 Pęczek szczypiorku 
  • 30g Kaszy bulgur
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 60g Groszku zielonego
  • 100ml Mleka sojowego
  • 2 Suszone pomidory
  • 1 Pomidor malinowy
Przyprawy
  • 1 Łyżka ziaren kolendry
  • 1 Łyżka rozmarynu
  • 1 Łyżka kurkumy
  • 1 Łyżeczka z "górką" musztardy (dlatego nie używamy w przepisie soli)
  • Pieprz do smaku

Wykonanie
  1. Groszek moczymy przez noc, następnie gotujemy ok. 25 minut
  2. Czosnek obieramy, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
  3. Bakłażana płuczemy, kroimy w kostkę i pozbywamy się jego gorzkiego smaku (solimy go obficie solą himalajską i odstawiamy na ok.10 minut, następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym)
  4. Por płuczemy i kroimy w plasterki (wychodzą wówczas krążki)
  5. Pomidora płuczem i kroimy w kostkę
  6. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy por, ziarna kolendry, pokrojone pomidory szuszone, posiekany czosnek oraz posiekany imbir, dusimy przez 5 minut mieszając od czasu do czasu, po tym czasie dodajemy pomidora i dusimy kolejne 5 minut mieszając
  7. Po 10 minutach dorzucamy bakłażana i dusimy przez ok. 15 minut- do momentu, gdy bakłażan zmięknie a w garnku będzie troszkę wody z warzyw
  8. W międzyczasie płuczemy kasze oraz szczypiorek (oddzielnie). do filiżanki wlewamy mleko i mieszamy z resztą przypraw
  9. Zawartośc filiżanki wlewamy do garnuszka dodajemy kaszę i co jakiś czas mieszając odliczmy 3 minuty 
  10. Szczypiorek płuczemy i siekamy
  11. Po 3 minutach dodajemy szczypiorek oraz musztardę, mieszamy i gotowe!

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz