20 września 2016

Drożdżowe ciasto z musem dyniowo-gruszkowo-bananowym i orzechami




Kochani!

Mam dla Was przepis na kolejne (obok orkiszowo-owsianego ciasta drożdżowego z owocam) genialne ciacho!

Zrobiłam je bez dodatku cukru, mus jest na tyle słodki, że nie ma potrzeby (moim zdaniem) go dodawać, ale oczywiście można. Na górę możecie położyć to, co najbardziej lubicie- ja miałam w domu tylko banany. Z góry ostrzegam, że ciasto jest fantastyczne i trudno się od niego oderwać...mięciutkie, bardzo wilgotne, wspaniałe. Idealne na teraz, gdy za oknem deszcz i chłód przyjemnie jest włączyć piekarnik.

Przyznam, że przepis jest nieco wymagający- potrzebujemy mąki z orzeszków arachidowych (którą pokazałam we wrześniowym haulu zakupowym) oraz musu dyniowo-gruszkowo-bananowego, ale uważam, że warto poświęcić czas na przygotowanie ów musu, ponieważ ma szerokie zastosowanie.

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas pieczenia Wymiary foremki
ok. 2.5 godziny  55 minut 25 x 11


Składniki
  • 100g Mąki z orzeszków arachidowych
  • 100g Mąki owsianej
  • 100g Mąki orkiszowej
  • 250g Musu dyniowo-gruszkowo-bananowego
  • 250ml Mleka sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 Łyżeczka kardamonu
  • 1 Łyżeczka przyprawy do piernika (uwaga do niektórych dodają cukier!- czytamy skład) 
  • 1/2 Łyżeczki soli himalajskiej 
  • 9g Drożdży suszonych 
  • Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 
  • Ulubione owoce na górę
  • Garść orzeszków arachidowych

Wykonanie
  1. Mąki przesiewamy do miski
  2. Do garnuszka przekładamy mus dyniowo-gruszkowo-bananowy, mleko sojowe, masło orzechowe, przyprawę do piernika, kardamon, sok z pomarańczy, podgrzewamy do połączenia wszystkich składników- mieszanka ma być ciepła
  3. Do mąki dodajemy drożdże, posiekane orzeszki sól oraz zawartość garnuszka, wyrabiamy łyżką ciasto (będzie się kleić)
  4. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i odstawiamy na min. 1 godzinę do wyrośnięcia
  5. Na wyrośnietę ciasto układamy owoce
  6. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 55 minut po czym. Pozostawiamy do wystudzenia. GOTOWE!

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz