07 sierpnia 2016

Warzywa z masłem orzechowym




Kochani!

Przygotowałam dla Was przepis na mój dzisiejszy obiadek. Zachwycił mnie dodatek masła orzechowego do potrawki warzywnej. Danie nabrało wspaniałego, orzechowego smaku, a dodatek płatków drożdżowych jeszcze go uwydatnił.

Danie składnikami i wyglądem przypomina mój gorący kociołek, smakiem natomiast definitywnie nie.
To dwie różne bajki, które warto poznać. 

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas duszenia Ilość porcji
ok. 40 minut + 10 godzin (moczenie fasolki) 18 minut 1-2


Składniki
  • 50g Fasoli mung (waga suchej)
  • 70g Tofu
  • 20g Masła orzechowego
  • 100g Dyni
  • 100g Bakłażana
  • 140g Pora
  • 150g Kalafiora
  • 200ml Mleka sojowego
  • Pęczek szczypiorku
Przyprawy
  • 2 Łyżki płatków drożdżowych
  • 1 Łyżeczka lubczyku
  • 1 Łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 1 Łyżeczka bazylii
  • 1 Łyżeczka kurkumy
  • 2 Łyżeczki curry
  • 1 Łyżeczka kolendry
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 Łyżka ekologicznej suszonej cebulki 


Wykonanie
  1. Fasolkę moczymy przez ok.10 godzin (noc), następnego dnia gotujemy 20 minut.
  2. Bakłażana kroimy w kostkę i pozbywamy się goryczy (poprzez posolenie solą himalajską i odstawienie na ok. 10 minut, następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem)
  3. Dynię obieramy, kalafior, por i dynie płuczemy i zostawiamy na durszlaku
  4. Do garnuszka wlewamy mleko sojowe dodajemy przyprawy z wyjątkiem płatków drożdżowych
  5. Dodajemy dynię, kalafior, bakłażana i pora dusimy 13 minut (sprawdzamy jak zawsze czy na dnie jest mleko, jeżeli nie to dolewamy- tu już wodę)
  6. Po 13 minutach dodajemy tofu, fasolę, płatki drożdżowe i masło orzechowe - dokładnie mieszamy aby masło pokryło warzywa
  7. Dusimy jeszcze 4 minuty po czym dodajemy szczypiorek mieszamy i po 1 minucie wyłączmy palnik.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz