28 sierpnia 2016

Pasztet z dynią i słonecznikiem



Kochani!

Lubicie pasztety?
Ja uwielbiam i dlatego robię je często.
Dziś mam dla Was przepis na pasztet "z resztek", ale niech Was nazwa nie zniechęca, pasztet wyszedł wyśmienity- nie przesadzam, mogłabym zjeść cały od ręki, taki jest pyszny.
Jest stosunkowo miękki, ale można to zmienić poprzez potrzymanie go dłużej w piekarniku (mi odpowiada jego konsystencja)

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotwania Czas pieczenia Wymiary foremki
ok. 2 godziny 1 godzina 30 minut 25 x 11


Składniki
  • 400ml Puree z dyni 
  • 100g Ziaren słonecznika
  • 2 Duże marchewki
  • 2 Duże pietruszki
  • 100g Okary 
  • 2 Ząbki czosnku
Przyprawy
  • 1 Łyżka kurkumy
  • 2 Łyżki płatków drożdżowych
  • 1 Łyżka suszsonej natki pietruszki
  • 1 Łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 Łyżeczka garam masala
  • Duża szczypta soli
  • Duża szczypta pieprzu


Wykonanie
  1. Czosnek obieramy, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
  2. Marchew i pietruszki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich/dużych oczkach
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i traktujemy blnederem w celu uzyskania gładkiej masy
  4. Foremkę wykladamy papierem do pieczenia
  5. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę 30 minut (lub dłużej)
  6. Po tym czasię wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim pasztet do ostudzenia
  7. Przechowujemy w lodówce ok. 5 dni (tyle u mnie stał najdłużej i był OK)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz