02 sierpnia 2016

Duszona kapustka z kalarepką




Kochani!

Mam dla Was przepis na mój dzisiejszy obiadek. Bardzo proste połączenie ale jakie smaczne! Kalarepka i kapustka z dodatkiem tofu, ciecierzycy, brokuła oraz sporej ilości ziół, duszona w mleku kokosowym daje nam garnuszek szczęścia!

Niech Was nie przerazi długość listy składników, bo to tylko po łyżeczce ziół, które wszyscy raczej w domu mamy ;)

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas gotowania Ilość porcji
ok. 25 minut + 12 godzin (moczenie i gotowanie ciecierzycy) 20 minut + 1 godzinę (gotowanie ciecierzycy) 1 - 2


Składniki
  • 200g Kalarepy (waga po obraniu)
  • 200g Kapusty (użyłam spitzkohl ale każda będzie ok)
  • 100g Tofu
  • 55g Ziaren ciecierzycy (waga przed namoczeniem)
  • 3 Duże różyczki brokuła
  • Garść jarmużu
  • Garść świeżej pietruszki i koperku (w sumie)
  • 200ml Mleka kokosowego + w trakcie duszenia do uzupełniania ok. 100ml
Przyprawy:
  • 1 Łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 1 Łyżeczka bazylii
  • 1 Łyżeczka rozmarynu
  • 1 Łyżeczka lubczyku
  • 1 Łyżeczka kurkumy
  • 1 Łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 2 Łyżki płatków drożdżowych
  • 2 Łyżki suszonego pora ( zastąp kawałkiem świeżego jeżeli nie posiadasz suszonego)
  • Szczypta pieprzu i soli

Wykonanie
  1. Ciecierzycę moczymy przez noc, rano gotujemy min. 1 godzinę- do miękkości
  2. Kalarepę, kapustę oraz brokuły płuczemy i osuszamy ręcznikiem
  3. Kalarepę kroimy w kwadratowe średniej grubości plastry (żeby szybciej zmiękły) kapustę kroimy dowolnie, różyczki brokuła kroimy na dwie części
  4. Mleko (200ml) wlewamy do garnuszka i dodajemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem płatków drożdżowych (jeżeli nie mamy suszonego pora to myjemy ok. 5 cm kawałek świeżego, kroimy w paski i dodajemy razem z kapustą)
  5. Stawiamy na palnik dodajemy kalarepkę, brokuły oraz kapustę (ewentualnie pora) i dusimy pilnując, aby dno było pokryte warstwą mleka - w ciągu duszenia kilka razy dolewamy, ale zawsze lepiej nalać mniej i dolać niż wlać za dużo. 
  6. Dusimy na średnim ogniu min. 20 minut mieszając by warzywa równomiernie zmiękły, w razie zbyt intensywnego duszenia zmniejszyć ogień 
  7. Po ok. 15 minutach dodajemy ciecierzycę, tofu i płatki drożdżowe, mieszamy
  8. Po 20 minutach jeżeli warzywa są już miękkie dodajemy jarmuż, pietruszkę i koperek mieszamy i wyłączamy palnik. GOTOWE!

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz