15 sierpnia 2016

Chlebek



Kochani!

Mam dla Was przepis na pyszny chlebek.
Zdrobnienie nie pojawiło się tu bez przyczyny- to naprawdę malutki bocheneczek, idelany na małe imprezowe kanapeczki np. z masłem orzechowym.
Ja wcinam go wraz z sałatkią na kolację. Ma wspaniały zbożowy smak, nie zawiera mąki pszennej i nawet czwartego dnia od upieczenia jest mięciutki.

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas pieczenia Wymairy foremki
ok. 14 godzin (w tym 12 godzin moczenia fasoli) 15 minut 20 x 10


Składniki
  • 50g Mąki orkiszowej
  • 50g Mąki gryczanej (waga suchej)
  • 50g Mąki owsianej
  • 60g Mąki Żytniej 2000
  • 20g Siemienia lnianego
  • 6g Suchych drożdży
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 Łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • Woda do konsystencji
  • Garść ziaren słonecznika

Wykonanie
  1. Mąki łączymy i przesiewamy do miski
  2. Dodajemy drożdże, simię lniane, sól oraz cukier
  3. Wlewamy po troszeczku wodę, ugniatając po każdym dolaniu, kiedy po dolaniu konsystencja ciasta będzię stała i lekko klejąca do dłoni to znak, że kończymy dolewanie i przykrywamy ciasto ręczniczkiem. Odstawiamy w ciepłe miejscę na 1 godzinę 30 minut
  4. Po tym czasie ponownie ugniatamy ciasto, przekładamy do foremki o wymiarach:, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy słonecznikiem, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 45 minut
  5. Po 45 minutach pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Gotowe!


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz