20 sierpnia 2016

Chleb żytni razowy



Kochani!

W ostatnim poście opisałam jak przygotować zakwas żytni o tutaj. Dziś przygotujemy najprostszy chlebek żytni z jego wykorzystaniem.

Chlebek według przepisu mojej Babci (musiałam tylko proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników i czas pieczenia, bo Babcia piecze wielki bochen)- jednak nie jest on niczym odkrywaczym, gdyż w internecie jest masa podobnych.

Ja uwielbiam chlebek  z Babcinego przepisu- wychodzi mięciutki, pyszny i długo zachowuje świeżość (przecież każda Babcia to najlepsza kucharka na świecie ;) )

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas pieczenia Wymiary foremki
9 godzin 1 godzina 20 x 11


Składniki

Wykonanie
  1. Składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki (ciasto klei się bardzo, ale efekt końcowy wynagradza trudy- obiecuję)
  2. Wyrobione ciasto przykrywamy ręczniczkiem/ściereczką i umieszamy w ciepłym miejscu na 3 godziny
  3. Po trzech godzinach ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (aby łatwiej przełożyć tego klejucha do foremki możemy zanużać łżykę w wodzie),przykrywamy ręczniczkiem/ściereczką i pozostawiamy na 5 godzin w ciepły miejscu (byle nie w brzuszku ;) )
  4. Po wyzanczonym czasie wkaładamy chlebek do piekarnika i pieczemy 10 minut w 210 stopniach Celsujsza po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsujsza i pieczemy przez kolejne 50 minut. Chlebek pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia (jak każdy ciepły chleb cięzko go pokroić) Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz