24 sierpnia 2016

Chleb żytni razowy z rodzynkami i suszonymi śliwkami





Kochani!

Metodą prób i błędów przgotowałam przepis na razowy chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i suszonymi śliwkami. Wyszedł przepyszny, dlatego też zasługuje na to, aby Wam go przedstawić.

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas pieczenia Wielkość formki
12 godzin zaczyn + 8 godzin (wyrastanie i pieczenie) 1 godzina 30 x 12


Składniki
  • 120g Mąki żytniej 2000
  • 120g Zakwasu żytniego dokarmionego 24 godziny wcześniej.
  • 135g Wody
Ciasto właściwe
  • 200g Mąki żytniej 2000
  • 175g Wody
  • 1,5 Łyżeczki soli himalajskiej
  • Duża garść rodzynek (u mnie królewskie)
  • Duża garść suszonych śliwek


Wykonanie
  1. Dwa dni przed pieczeniem chleba dokramiamy zakwas jak zwykle- 50g mąki + ok. 60g wody (robię to ok. 21:00)
  2. Po 24 godzinach do miski wsypujemy 120g mąki dodajemy 120g zakwasu oraz 135g wody, dokłdanie mieszamy i przykrywamy kilkoma warstwami ręcznika papierowego, robimy kilka dziurek nożem (ok. 5) i naciągamy gumkę recepturkę aby ręcznik dobrze przylegał, pozostawiamy na 12 godzin w ciepłym miejscu ( ja po prostu kładąc się spać okrywam dno i ścianki boczne miski moim szlafrokiem- u mnie w mieszkaniu jest bardzo zimno w nocy)
  3. Po ok. 12 godzinach do miski dodajemy składniki na ciasto właściwe, dokładnie mieszamy łyżką i pozostawiam na 3 godziny przykryte ręczniczkiem/ściereczką
  4. Po 3 godzinach ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dla ułatwienia zanurzamy łyżkę w wodzie) i pozostawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny
  5. Po 4 godzinach piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsujsza, pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy przez kolejne 50 minut. Gdy wyznaczony czas zakończy się pozostawiamy chleb w piekrniku do wystudzenia. Gotowe!  

SAMCZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz