24 lipca 2016

Ziołowa pasta z czarnej fasoli



Witajcie kochani!

Przygotowałam dla Was przepis na pyszną bazyliowo-pietruszkową pastę z czarnej fasoli.

Czarna fasola jak wszystkie rośliny strączkowe to nieocenione źródło minerałów i witamin, dlatego warto sięgać po nią jak najczęściej. Dla osób na diecie wegańskiej strączki stanowią świetne źródło białka roślinnego.
Z pośród wszystkich odmian fasoli to własnie czarna zawiera najwięcej flawonoidów. Jednym rodzajem flawonoidów są antocyjany wykazujące właściwości przeciwutleniające (w czarnej fasoli ok. 200mg/100g). Ów flawonoidy wyłapują niebezpieczne dla nas wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób.
W tym przepisie fasola stanowi bazę, natomiast pierwsze skrzypce (odpowiadające za wspaniały smak) grają:
  • Bazylia- wspomagająca pracę układu pokarmowego oraz nerwowego,
  • Natka pietruszki- zawierająca dużo witaminy C.
Już nie zanudzając zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Ilość gotowego produktu
12 godzin (moczenie fasoli) + ok. 1 godzina (czas gotowania fasoli) + 10 minut (blendowanie) słoiczek 250ml


Składniki
  • 100g Czarnej fasoli 
  • 1 Doniczka bazylii
  • 1 Pęczek pietruszki
  • Kilka łyżek przecieru pomidorowego (do konsystencji)
  • Kilka oliwek 
Przyprawy
  • Szczypta soli 
  • Szczypta pieprzu 
  • Szczypta suszonej natki pietruszki

Wykonanie
  1. Fasolę płuczemy na sitku po czym moczymy ok. 12 godzin
  2. Ffasolę gotujmy bez soli do miękkości min. 1 godzinę (trzeba sprawdzać miękkość)
  3. Pietruszkę i bazylię dokładnie płuczemy
  4. Fasolę odcedzamy i zostawiamy na ok. 15 minut,  żeby obciekła
  5. Wszystko wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy na pastę, jeżeli konsystencja jest zbyt sucha dodajemy przecier pomidorowy, aby powstała pasta
  6. Przekładamy do słoiczka i zjadamy w ciągu 3 dni. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz