29 lipca 2016

Masło orzechowe



Misie!

Mam dla Was najprostszy przepis świata! MASŁO ORZECHOWE

Orzechy ziemne to skarbnica białka, mają go najwięcej z pośród wszystkich orzechów, lecz nie ma co się dziwić zważywszy na to, iż nie pochodzą z rodziny orzechowatych a bobowatych. Oznacza to, że bliżej im do fasoli aniżeli do orzecha włoskiego. Są one skarbnicą zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Posiadają dobre proporcje pomiędzy białkami, tłuszczami i węglowodanami a sporządzone z nich masło orzechowe to uczta dla podniebienia (uwielbiam dodawać łyżkę do owsianki- nabiera fantastycznego orzechowego posmaku) 

Ich cena jest stosunkowo niska, dlatego blendery w dłoń i do roboty!

Przepis
Łączny czas przygotowania Ilość gotowego produktu
ok. 10 minut (blendowanie) + czas wyciągania z łupinek słoiczek 250ml


Składniki
  • 400 g Orzechów ziemne w łupinach

Wykonanie
  1. Orzech wyciągamy z łupinek i obieramy ze skórki
  2. Wrzucamy do pojemnika blendera i blendujemy do uzyskania masy o pożądanej konsystencji (5-10 minut)
  3. Rozkoszujemy się smakiem!

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz