20 lipca 2016

Gorący kociołek



Już nie pamiętam kiedy w lipcu było tak zimno,  pogoda w to lato nie rozpieszcza, ale ja jako osoba nieznosząca ciepła nie narzekam a wręcz jestem szczęśliwa mogąc ubrać sweterk na dwór i czuć chłody wiaterek na twarzy.
Już nie mogę doczekać się jesieni... Moja ulubiona pora roku, jest tak pięknie żółto na zewnątrz, dokładnie jak w kociołku, na którego przepis znajdziecie poniżej. Takie kociołki przygotowywuje bardzo często w różnych kombinacjach smakowych bo uwielbiam je za szybki czas przygotowania i eksplozje smaków. Tymczasem zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas gotowania Ilość porcji
ok. 25 minut + 1 godzina (gotowanie ciecierzycy) + 12 godzin (moczenie ciecierzycy) 15 minut 1 - 2


Składniki
  • 120g Bakłażana
  • 150g Kalafiora
  • 100g Dyni
  • 1 Łodyga rabarbaru
  • 60g Cicierzycy (waga suchej)
  • 2 Kopiaste łyżki puree z dyni
  • 70g Tofu
  • Garść jarmużu
  • 50g Pora
  • 150ml Mleczka kokosowego
  • 1 Duży ząbek czosnku
  • 1 Plaster imbiru ok 0,5cm
  • Kilka pieczarek
Przyprawy
  • 1 Łycha ziół ( ja biorę po szczypcie: oregano, rozmaryn, tymianke, lubczyk, natka pietruszki, ziarna kolendry)
  • Szczypta soli himalajskiej
  • Pieprz do smaku
  • 1 Porządna łyżeczka kurkumy

Wykonanie
  1. Ciecierzycę płuczę i moczę przez noc, rano odlewam wode przekładam do garnka i gotuje przez ok. godzinę do miękkości
  2. Czosnek rozgniatam i pozostawiam na min. 10 minut, imbir kroję w drobną kosteczkę
  3. Pieczarki obieram
  4. Warzywa i pieczarki dokładnie myję,
  5. Bakłażana kroję w kostkę i pozbywam się goryczy (poprzez uprzednie posolenie solą himalajską i odstawienie na ok.10 minut, następnie dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem)
  6. Kalafiora dzielę na różyczki a większe kroję na pół, dynię i tofu kroję w kostkę, rabarbar kroję w grubsze plastry, por przecinam wzdłuż na 4 części, pieczarki kroję w plasrty
  7. Do garnka wlewam mleko kokosowe i dodaję przyprawy wraz z imbirem i czosnkiem stawiam na mały ogień i dodaję warzywa w kolejności: kalafior, dynia, rabarbar, bakłażan, por
  8. Mieszam co jakiś czas oby wszystkie zmiękły równomiernie
  9. Kiedy warzywa nie są już twarde dodaję tofu, puree z dyni, ciecierzycę, mieszam i czekam ok 2-3 minut,
  10. Dodaję jarmuż i mieszam aby zrobił się miękki po czym od razu wyłączam palnik.
  11. Jeżeli jesteście bardzo głodni to dacie radę zjeść to danie w całości, ale jest go na tyle, że można je podać np. z ciemnym ryżem (osobiście uwielbiam czerwony, ale wiele osób go nie lubi)

Uwagi:
Ogólny czas gotowania to ok.15 minut (tyle potrzebują warzywa, aby zmięknąć lecz nie zrobić się papką)
Należy pilnować aby na dnie garnka przez cały czas było mleko- w razie potrzeby dolać.

SAMCZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz