26 lipca 2016

Currki!




Kochani!

Podrzucam Wam przepis na smaczniutkie curry z kurkami. Bardzo polecam to danie- kurki to tak pyszne grzybki, że pomimo swojej wysokiej ceny warto chociaż raz w roku je kupić.

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas gotowania Ilość porcji
ok. 30 minut 20 minut 1 - 2


Składniki
  • 55g Niepalonej kaszy gryczanej
  • 250ml Mleka kokosowego
  • 120g Bakłażana
  • 100g Pora
  • 200g Kurek
  • 90g Tofu
  • 100g Puree z dyni
  • 1 Cebula
  • 2 Ząbki czosnku średniej wielkości
  • Kawałek imbiru o długości ok. 2cm
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
  • Szczypta lubczyku, natki pietruszki, kolendry, tymianku
  • 1 Łyżka curry (używam tylko takiej ze względu na skład)
  • 1 Łyżka kurkumy
  • Szczypta pieprzu i soli
  • Dużżżo płatków drożdżowych :D

Wykonanie
  1. Czosnek rozgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
  2. Bakłażana kroimy w kostkę i pozbywamy się goryczy (poprzez posolenie go solą himalajską i odstawienie na ok.10 minut, następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem)
  3. Pora i kurki dokładnie myjemy i pozostawiamy w durszlaku aby obciekły
  4. Kaszę płuczemy na sicie i również pozostawiamy aby obciekła
  5. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę
  6. Cebulę oraz imbir obieramy i kroimy w kostkę
  7. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, imbir i czosnek- podsmażamy
  8. Gdy cebula zacznie się rumienić dorzucamy kolendrę oraz curry, podsmażamy przez chwilkę
  9. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy resztę przypraw (oprócz płatków drożdżowych), mieszamy
  10. Wsypujemy kaszę i stawiamy na średni ogień, pozostawiamy na 5 minut od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła (troszeczkę zmięknie)
  11. Dodajemy bakłażana, pora (pokrojonego w paski), kurki i dokładnie mieszamy
  12. Pozostawiamy na 10 minut często mieszając tak, aby kasza nie przywarła (jeżeli dno zrobiłoby się suche dolewamy troszkę mleka (tu może być inne roślinne) do pokrycia dna- ja nie dolewałam) 
  13. Po 10 minutach dodajemy tofu i puree z dyni, mieszamy
  14. Gotujemy jeszcze 5 minut po czy wyłączamy palnik dosypujemy płatki drożdżowe według upodobań i gotowe!

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz