24 sierpnia 2016

Kapusta z grochem i grzybami


Kochani!

Połowinki bożonarodzeniowe były w czerwcu....
Boże Narodzenie za 4 miesiące...
A ja wyskauję z kapustą z grochem i grzybami..?
Dokładnie TAK! Bo dlaczego czekać do grudnia, kiedy ów kapustę możemy przygotować już dziś?


Uwielbiam Boże Narodzenie, w domu jest tak ciepło (nie chodzi tylko o to, że kaloryfery grzeją ;) ) panuje rodzinna atmosfera, w powietrzu czuć zapach piernika, w sklepach wszędzię Mikołaje i aniołki.

Jeszcze o tym nie wspominałam, ale uwielbiam DIY- święta Bożego Narodzenia to idealny czas na robótki domowe.

Dobrze, teraz do rzeczy- skąd tak właściwie wpadłam na pomysł, aby w sierpniu wspominać o śwętach? Otóż zakupiłam wczoraj bilet do kina z którego cieszę się jak dziecko!. Bilet ten jest na transmisję koncertu: André Rieu: Boże Narodzenie André. Jest to półtoragodzinne nagranie świątecznego koncertu w wykonaniu André i założonej przez niego Johann Strauss Orchestra, sopranów, tenorów oraz innych wyjątkowych gości. Kocham muzykę poważną (nie, nie jestem babunią, mam 21 lat- gwoli przypomnienia) i mogłabym jej słuchać cały czas a Johann Strauss Orchestra to moja ulubiona orkiestra, dlatego kiedy tylko zobaczyłam to wydarzenie w Multikinie nawet się nie zastanawiałam.
Kiedy już ochłonęłam na myśl przyszła mi kapusta z grochem i grzybami, która co roku jest w moim domu na stole wigilijnym i to właśnie geneza tego wpisu!
A Wy lubiecię muzykę poważną? Koniecznie napiszcie mi czego słuchacie!


Przepis
Łączny czas przygotowania Czas smażenia/duszenia Ilość porcji
ok. 12 godziny (moczenie i gotowanie grochu) + ok. 45 minut ok. 5 minut/ok. 25 minut 1-2


Składniki
  • 100g Grochu żółtego (waga suchego u mnie w połówkach)
  • 400g Kapusty kiszonej
  • 200g Świerzych (lub mrożonych) grzybów (u mnie niestety pieczarki, gdyż tylko takie zdobyłam)
  • 1 Średnia cebula
  • 2 Ząbki czosnku
  • 1-2 Łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
Przyprawy
  • 1 Łyżka kurkumy
  • 1 Łyżka kminku
  • 3 Ziarenka ziela angielskiego
  • 2 Ziarenka jałowca
  • 1 Łyżeczka rozmarynu
  • 1 Łyżeczka majeranku
  • 1 Łyżeczka lubczyku ogrodowego
  • Duża szczypta pieprzu
  • 2 Łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wykonanie
  1. Wieczorem płuczemy groch i umieszaczamy w misce z przegotowaną/źródlaną wodą w celu jego namoczenia
  2. Następnego dnia groch gotujemy przez ok. 40 minut- do miękkości
  3. Ugotowany groch odcedzamy i dzilimy na pół. Jedną połówkę ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, drugą połówkę pozostawiamy nienaruszoną
  4. Czosnek obieramy, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
  5. Pieczarki i cebulę obieramy, płuczemy i drobno kroimy
  6. Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej, dodajemy cebule oraz czosnek, przykrywamy i od czasu do czasu mieszamy
  7. Gdy cebula lekko się rumieni dodajemy pieczarki i znów przykrywamy od czasu do czasu mieszając  
  8. Gdy pieczarki puszą wodę dodajemy przyprawy, kapustę oraz sok z jej kiszenia
  9. Dusimy w ten sposób kapustę przez ok. 20 minut
  10. Po tym czasie dodajemy groch (ugnieciony i nieugnieciony), mieszamy do połączenia składników i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe!

SAMCZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz